((هوالرحیم))
کتابهایی که برای تربیت کودک خود باید بخوانیم (۲)
هدف این مقاله معرفی کتابهایی است که شما والدین برای تربیت کودکان ۳ تا ۶ سال خود به آنها نیاز دارید.
هیچکس از دانستن و کسب تجربه و مهارت بینیاز نیست؛ بهویژه در موضوع ظریف و حسّاسی مانند «تربیت فرزند». در این مقاله، در ادامۀ مقالۀ قبل، کتابهایی با موضوع تربیت کودکان ۳ تا ۶ سال به شما والدین گرامی معرفی میشود. هریک از کتابهای پیشنهادی با اشاره به بُعد خاصی از تربیت مانند اصول و روشهای تربیت، استعدادیابی، تربیت از طریق بازی، نحوۀ مواجهه با رفتارهای کودکان و… ما را در فرزندپروری پختهتر و توانمندتر میکند. خواندن کتابهای مفید، اندیشیدن در محتوای و بهکاربستن آنها نه تنها ضروری است، بلکه فعالیتی بسیار لذتبخش و نشاطآفرین است که ما را به بیشتر خواندن و بیشتر دانستن ترغیب میکند.
- والد متفکر، کودک متفکر
نویسنده: میرنا ب. شر
مترجم: زهرا حبیبی
ناشر: ارجمند
سال نشر: ۱۳۹۵
چرا بچهها گاهی حرف ما را گوش نمیکنند و پیشنهادات ما را نمیپذیرند؟ چرا همیشه و بر سر هر موضوعی در حال جروبحث با ما یا خواهر و برادرشان هستند؟ اگر از این وضعیت خسته شدهاید و به دنبال روشهایی برای ادارۀ موقعیتهای اینچنینی هستید، خواندن این کتاب را به شما توصیه میکنیم. نویسندۀ این کتاب، دکتر میرنا ب. شر استاد روانشناسی دانشگاه درکسل فیلادلفیا است که به مدت سیسال در حوزۀ تربیت کودکان سابقۀ کار و پژوهش دارد. نویسنده در این کتاب معتقد است: «بچههایی که میتوانند برای حل مسائل و مشکلات خویش به خوبی فکر کنند، در زندگی خویش موفقتر هستند». با خواندن این کتاب شما میتوانید به فرزند خویش کمک کنید تا رفتار همراه با پرخاشگری، لجبازی و نافرمانی خود را تبدیل به مشارکت، همدلی و همیاری کند. این کتاب با آموزش تفکر به کودکان، جدیدترین و مؤثرترین شیوههای رفتار با کودک را به پدر و مادرها آموزش میدهد.
- ۱۵۰ بازی کودکانه جهت تقویت هوش
نویسنده: کریستیان رومان، آن باکوس
مترجم: فاطمه کاظمی و محسن عابدی
ناشر: آیینۀ دانش
سال نشر: ۱۳۹۰
آیا برای کودکان چیزی لذتبخشتر از بازی به همراه والدین وجود دارد؟ بچهها به دنبال بازیهایی هستند که توانمندیهایشان را به فعلیت برساند و آموختههایشان را افزایش دهد؛ بنابراین شما والدین هم باید دست بجنبانید و در آموزش کودکان کمی فراتر از واقعیتها حرکت کنید و به وسیلۀ بازی به یادگیری، نوآوری و فعالیت فکری کودکتان اقدام کنید. هدف اول بازیهای پیشنهادی این کتاب، سرگرمی گروهی و همگامی با رشد هوشی کودک است. در واقع این کتاب میخواهد شما با تشویق و ممارست، فعالیتهایی جسمی و فکری را با فرزندتان تمرین کنید. این اثر با توجه به ردۀ سنی کودکان از زمان نوزادی تا سن ششسالگی، بازیهایی را همراه با شکل و تصویر مناسب برای آنان طراحی کرده است. نکتۀ دیگر اینکه نویسنده، قصهگویی برای کودکان، آموزش اعداد و شمارش آنها، صحبتکردن با کودکان، تشویقکردن و دادن حق تصمیمگیری به آنان را از دیگر راههای افزایش هوش و استعداد کودکان عنوان کرده است.
- فرزندان ما جواهرند؛ ولی ما آهنگریم
نویسنده: مسلم تسابحجی
مترجم: سیدعلی مرتضوی و اسماء نشاطیاعظم
ناشر: نسل نواندیش
سال نشر: ۱۳۹۰
مطالعۀ این کتاب ارزشمند را به شما توصیه میکنیم؛ چراکه به شما در نحوۀ تربیت فرزندانتان کمک شایانی میکند. در این کتاب، نویسنده بهصورت خیلی ساده و قصهوار و با استفاده از تمثیل، روشهای تربیتی ناکارآمد و غلط را نقد میکند و به همان سادگی، روشهای صحیح را معرفی میکند. او عقیده دارد «اصلاح فرزندان»، اصطلاح گمراهکنندهای است؛ زیرا حلّ مشکلات از پدر و مادر آغاز میشود نه از فرزندان. تلاش او که برای عدۀ زیادی کارساز واقع شده بر این سه اصل استوار است: اعتمادسازی کنید؛ نکات مثبت را صید کنید و رفتارهای منفی را بهسمت رفتار مثبت هدایت کنید؛ ناامید نباشید. کتاب «فرزندان ما جواهرند؛ ولی ما آهنگریم» از والدین میخواهد در روش تربیت فرزند خود تغییر ایجاد کنند. دوستی، اعتمادسازی، الگوسازی و مهربانی بهجای خشونت، تنبیه، سختگیری و اجبار که متأسفانه در بعضی خانوادهها و مدارس رواج دارد. این کار گرچه سخت است، ولی باید قبول کنید که مسئولیت شما در تربیت همین تغییر است و البته اینکار شدنی است؛ چون هم خود نویسنده و هم تعداد زیادی از والدین اینکار را انجام دادهاند و از فرزندانشان جواهر ساختهاند.
- چگونه فرزندان خود را تربیت نکنیم؟
نویسنده: سیدمسعود راد
ناشر: نسل نواندیش
سال نشر: ۱۳۹۰
اگر فکر میکنید تا به حال روشهای غلطی برای تربیت فرزند خود داشتهاید، هنوز دیر نشده است؛ از همین حالا تصمیم به تغییر روش بگیرید. این کتاب همانطور که از نامش پیداست، خطاهای ما والدین را در تربیت فرزندمان گوشزد میکند. در این کتاب، نویسنده خطاهای والدین در اعتمادسازی، استقلالبخشی، مسئولیتپذیری، صمیمیتطلبی و الگوگیری را یادآور میشود و میکوشد مانع از صدمات تربیتی ناشی از این اشتباهات شود. نویسنده که در رشتۀ روانشناسی بالینی و تربیت تجربههای زیادی دارد، معتقد است باید تغییری در نگرش خودمان ایجاد کنیم؛ مفهوم تربیت حقیقی این است که ما با روشهای مناسب و کارآمد، به خود رو کنیم و در تربیت خودمان بکوشیم. تفاوتی که در روش و قلم ایشان با دیگر نویسندگان به چشم میخورد و باعث میشود که این اثر جذاب و خواندنی را به شما توصیه کنیم، استفاده از مطالب علمی روانشناسی و تربیتی لابهلای ضربالمثلها، لطیفهها و ماجراهای واقعی است.
- کلیدهای کشف و پرورش استعداد در کودکان
نویسنده: دن وینهاوس
مترجم: اکرم قیطاسی
انتشارات: صابرین
سال نشر: ۱۳۹۱
این کتاب برای تمام والدین نوشته شده است تا به فرزندانشان کمک کنند از زندگی خود نهایت بهره را ببرند. والدین و بچهها با شناخت استعداد شخصی، میتوانند دربارۀ سرگرمی، رشتۀ تحصیلی، برنامهها و آیندۀ زندگیشان بهتر تصمیم بگیرند. البته در نظر داشته باشید که استعداد با هوشمند بودن یا نابغه بودن یکی نیست؛ بلکه ما میخواهیم فرزندانمان درک کنند چه کسی هستند. این امر بهسرعت اتفاق نمیافتد؛ بلکه روندی آهسته دارد و اغلب نیازمند آن است که فرزندانمان قدری درد، ناراحتی و شکست را هم تجربه کنند. تقریباً همۀ ما استعداد بیشتری نسبت به آنچه بهکار میبریم داریم و این کتاب میخواهد به ما کمک کند که آنچه را بهطور بالقوه در کودکانمان وجود دارد، فعال کنیم. در این کتاب، مهارتهای ذاتی، الگوبرداریها، مسئولیتپردازیها و تکنیکهایی که میتوانند استعداد فرزندتان را کشف کنند، توضیح داده شده است. مهمترین ویژگی این کتاب بهروزبودن و همچنین آموزش شیوههای عملی به والدین است؛ یعنی شما در هر فصل، مهارتها و روشهای کلیدی را با زبانی ساده خواهید آموخت.
- راهنمای کامل والدین ؛ پاسخ به رایجترین پرسشهای والدین از تولد تا پنجسالگی
نویسنده: رابین گلداِستین و جَنت گالانت
مترجم: مینا اخباری آزاد
ناشر: صابرین
سال نشر: ۱۳۹۷
مطالعۀ این کتاب به شما آرامشخاطر زیادی میدهد؛ زیرا شما را با تجربههای واقعی و قابلپیشبینی رشد کودک آشنا میکند و از این طریق درمییابید که اغلب رفتارهای کودکتان کاملاً طبیعی است. این کتاب میتواند انتظارات شما را از کودکتان واقعی کند تا بسیاری از توقعات نابهجا را کنار بگذارید. بهطور مثال، شما نباید انتظار داشته باشید کودک سه سالۀ شما مانند کودک چهار یا پنج ساله رفتار کند. این کتاب شما را تشویق میکند که وقت بیشتری با کودک خود بگذرانید؛ به حرفهایش گوش کنید؛ در عین محدودیتهایی که برایش قائل میشوید، به او علاقه نشان دهید؛ زیرا رفتارها و برخوردهای شما میتواند شخصیت و رفتار فرزندتان را بهسمت مثبت هدایت کند. توصیههایی که در کتاب «راهنمای کامل والدین» بیان شده است، شما را بهعنوان یک والد مخاطب قرار میدهد تا با شناخت بهتر کودکتان، تربیت سادهتر، موفقتر و لذتبخشتری را تجربه کنید.